Przejmowanie biznesu rodzinnego

Przejmowanie biznesu rodzinnego

Z przejmowaniem biznesu po ojcu czy dziadku jest bardzo różnie i niekiedy staje się to bardzo skomplikowane. Jeśli firma, przypuśćmy, że jest to wytwórnia soków, istnieje w danym regionie już od dawna, to posiada pewną renomę. Jednał, jak to jest z takimi wytwórniami, są one znane na region. Bo do sklepów w regionie zamawia się soki z tej wytwórni, jest taniej, więc zmniejszają się koszty transportu no i produkt uchodzi za regionalny. Dodajmy do tego fakt, że może być dobrej, jakości i mamy prostą sytuację. Jeśli wcześniej tą firmę założył pradziadek, przejął dziadek po wojnie, później ojciec. Od dziecka wymaga się, że będzie następne w kolejce. Ale jeśli dziecko nie chce, bo wiąże swoją przyszłość z architekturą lub w ogóle odrębną dziedziną, miejscem, czy czymkolwiek, to czy firma wtedy musi pójść pod młotek? Wcale tak się nie dzieje. Jest wyjście z tej sytuacji, a mianowicie, warto zaufać któremuś z długoletnich pracowników firmy. Z pewnością któryś z nich jest na tyle godny zaufania, aby firmą zarządzać. Oczywiście, dziecko nie odmówi zostanie właścicielem na papierze. Ale jeśli można coś takiego zrobić, należy. Wtedy mamy pewność dalszej renomy, tego, że pracownicy nie zostaną zwolnieni, nie zmieni się, jakość produktów oraz stara receptura, z jakiej korzysta się, przy wyrobach.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Comments

comments