Otwieramy własną restaurację

Otwieramy własną restaurację

Jeśli znamy już wszystkie lokale gastronomiczne w naszym mieście i znudziły nam się one lub wydają się mało ciekawe, warto rozważyć otworzenie własnej restauracji. Pomysłów na ten biznes jest tyle ile mamy wyobrażeń. Jest wiele różnych kuchni i smaków, które możemy chcieć wykorzystać w naszej restauracji. Pomyślmy również o oryginalnym wystroju, który przyciągnie i zatrzyma klientów. Jeśli mamy już zarys restauracji w naszej głowie, warto pomyśleć o zrobieniu dobrego biznesplanu, który uwzględni wszelkie wydatki. Jeśli nie dysponujemy dużą kwota na taką inwestycje możemy postarać się o kredyt z banku. Warto też poszukać odpowiedniej lokalizacji pod restaurację. Zwróćmy uwagę na to, aby lokal był przestronny, klimatyczny i miał klimatyzację, co będzie dodatkowym atutem. Gdy będziemy mieli już lokal w świetnym miejscu, trzeba pomyśleć o wystroju. Ważne, aby wystrój odpowiadał rodzajowi kuchni, jaką będziemy serwować, Np. jeśli jedzenie będzie indyjskie, pomyślmy o wystroju w stylu indyjskim, który jest bardzo kolorowy i cechuje go przepych. Jeśli dodatkowo w lokalu mamy zamiar serwować alkohole, musimy postarać się o zdobycie pozwolenia i koncesji na sprzedaż. Można ją otrzymać od wójta gminy, burmistrza lub prezydenta miasta. Kolejna istotną rzeczą jest wizyta w Sanepidzie, który zarejestruje nasz lokal w swojej bazie a później będzie od czasu do czasu przeprowadzał rutynowe kontrole.

[Głosów:1    Średnia:3/5]

Comments

comments