Jak prowadzić własna małą lodziarnię

Jak prowadzić własna małą lodziarnię

Prowadzenie działalności oferującej sprzedaż lodów wydaje się przyjemnym i bajecznie prostym pomysłem. Ten smakowity pomysł może być bardzo dobry. Trzeba tylko wiedzieć jak i od czego zacząć. Przede wszystkim najważniejsza jest lokalizacja lodziarni. Lokalizacja może być stacjonarna, to znaczy, gdy wynajmujemy lokal pod naszą działalność np. przy rynku w mieście lub mobilna, czyli przyczepa na, kołach którą możemy przemieszczać się i oferować lody. Ta druga opcja jest zdecydowanie lepsza, bo pozwala łatwo zorientować się, w jakie miejsce przychodzi największa klientela. Można tez taką przyczepą bywać w miejscach eventowych, na piknikach, kiermaszach, koncertach czy podczas weekendu w zoo. Jednym łowem można być zawsze tam gdzie jest najwięcej klientów. W przypadku, gdy chcemy zdecydować się na lodziarnię stacjonarną należy wybadać i sprawdzić konkurencję-, w jakiej odległości znajduje się inna lodziarnia od naszego lokalu. Gdy mamy już lokal to trzeba zainwestować w maszynę do produkcji lodów np. lodów włoskich oraz zaopatrzyć się w spora lodówkę na lody gałkowe. Dodatkowo trzeba mieć zezwolenie sanepidu na prowadzenie działalności gastronomicznej. Dobrze, aby w naszej stacjonarnej lodziarni było miejsce gdzie można usiąść. Dodatkowym atutem może być posiadanie automatu do parzenia kawy, co może być miłym dodatkiem do deseru lodowego.

[Głosów:1    Średnia:4/5]

Comments

comments