Jak prowadzić swój sklep spożywczy

Jak prowadzić swój sklep spożywczy

Jeśli naszym wyborem na działalność jest niewielki sklep spożywczy, powinniśmy liczyć się z tym, że jego rozkręcenie zabierze sporo czasu i naszych nerwów. Jeśli chcemy, aby w asortymencie sklepu znajdował się alkohol to może się to wiązać z dodatkowymi formalnościami. Aby rozkręcić taki sklepik potrzeba sporo czasu i cierpliwości, aby biznes zaczął przynosić pewne zyski. Na początek trzeba znaleźć dobrą lokalizację i odpowiedni lokal pod sklep. Najlepiej, aby nie było to w sąsiedztwie wielu innych dobrze prosperujących już sklepów. Na początek trzeba zainwestować sporo gotówki, warto tez przygotować dobry biznesplan. Jeśli mamy już lokal to kolejnym krokiem jest wizyta w sanepidzie. Jest to konieczne, jeśli mamy do czynienia z żywnością. Sanepid będzie musiał zarejestrować dany lokal w rejestrze i od tej pory będzie można się spodziewać rutynowych kontroli ze strony sanepidu. Pamiętajmy, że nasz lokal musi spełniać wszelkie wymagania dotyczące higieny i bezpieczeństwa pracy. Jeśli w sklepie chcemy sprzedawać alkohol musimy postarać się o specjalne zezwolenie na to, którego może udzielić wójt, burmistrz lub prezydent miasta. Jeśli chodzi o środki, jakie musimy przeznaczyć na start naszego sklepu to trzeba przede wszystkim urządzić lokal i zaopatrzyć go w towar a to w sumie wydatek ok 50 tysięcy złotych. Dlatego warto postarać się o kredyt w banku na ten cel.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

Comments

comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *